Ciasto jogurtowe to jedna z najlepszych propozycji, jeżeli chodzi o dobry i smakowity deser. Wiele osób zdecydowanie poleca taki placek, który jest bezpieczny, jeżeli chodzi o smak. Bardzo często mamy wątpliwości odnośnie tego, co może zasmakować gościom, czy też innym osobom, którym taki placek zaserwujemy (np. w pracy). Jeżeli chcemy być pewni co do tego, że wszystko je zjedzą, to warto wybrać te propozycje, które bazują na jogurcie.

Ciasta jogurtowe można kupić w cukierniach, ale lepszą propozycją będzie jego samodzielne przyrządzenie – w szczególności, że jest ono jednym z najłatwiejszych do wykonania. Jakie składniki będą potrzebne do tego, aby takie wykonać? 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego, cukier puder do posypania po wierzchu, 200 g oleju roślinnego, 1 łyżka cukru waniliowego, 400 g cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 600 g mąki, 3 jaja. Na samym początku nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie do miski przekładamy całą zawartość jogurtu naturalnego. Bierzemy drugą miskę, gdzie mieszamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Tam, gdzie znajduje się jogurt, należy dodać jaja i olej. Całość dokładnie mieszamy, a potem zawartość przelewamy do miski, gdzie znajdują się sypkie składniki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę – najlepiej mikserem.

Po wymiksowaniu całość przelewamy do blachy do pieczenia, które została uprzednio wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, aby jej zawartość podczas pieczenia się nie przypaliła. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta warto całość posypać cukrem pudrem. Prawda, że przepis na ciasto jogurtowe jest łatwe? Każdy sobie poradzi z jego własnoręcznym wykonaniem w zaciszu domu, dlatego warto podjąć się takiego wyzwania.