Ciasto z kremem to popularny deser, któremu trudno się oprzeć. Od czasu do czasu niemal każdy sięga po coś smacznego z dodatkiem kremu, czyli aromatyczne ciasto, które jest nieodłącznym elementem rodzinnych spotkań i ważnych uroczystości. Oto rodzaje ciast z kremem i przepisy na ich przygotowanie.

Popularne i chętnie wybierane rodzaje ciast z kremem

Ciast z kremem jest wiele. Miłośnicy tego typu słodyczy mogą wybierać wśród wielu rodzajów kremów na bazie owoców, kawy itp. Do najchętniej wybieranych słodkości zalicza się takie ciasta jak:

– Torcik kokosowy Princessa z kremem na bazie słynnych batoników;
– Cynamonowy torcik z kremem o mocno intensywnym aromacie;
– Miodownik, który wyróżnia się słodkością i wonią miodu w kremie (można go zrobić w wersji bezglutenowej dla osób, które chorują na celiakię lub z innego powodu unikają glutenu w diecie);
– Tort makowy z kremem mlecznym;
– Ciasto cappucino z masą z dodatkiem słynnej kawy;
– Kopiec kreta, czyli popularne ciasto z masą z czekolady i śmietanki kremówki;
– Raffaello z delikatnym smakiem kokosa w masie;
– Ciasto mleczna kanapka z batonikami Milky Way w masie;
– Budyniowiec z masą mleczną z dodatkiem bananów;
– Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym;
– Pijany kokos, czyli ciasto z kremem na bazie kaszy i wiórków kokosowych oraz cukru i wódki
– I inne.

Przepisy na ciasta z kremem

Przepisy na pyszne ciasta z kremem można znaleźć w dobrych książkach kucharskich i w sieci, m.in. na blogach poświęconych słodkim wypiekom. Panie i panowie kuchni dzielą się tam ciekawymi, inspirującymi przepisami, które sprawdzają się na co dzień i z okazji wyjątkowych wydarzeń i spotkań rodzinnych oraz w gronie znajomych.

Ciasta z kremem należą do nieco bardziej skomplikowanych wypieków, na które należy poświęcić czas i energię w kuchni. Nie oznacza to, jednak, że osoby, które dotąd ich nie piekły nie powinny spróbować. Wręcz przeciwnie – może się to okazać świetną okazją do nauki pieczenia pysznych ciast z kremem. A efekt może okazać się naprawdę smaczny.